Miksi matala-asteinen tulehdus on vakava asia?

Oikeastaan on ollut jopa lohdullista perehtyä ylipäätään matala-asteiseen tulehdukseen ja sen syntymekanismeihin kuten kirjoitin blogissani ’Miksi tarttumattomat sairaudet yleistyvät? Näin monestakin syystä. Mutta ehkä tärkeimpänä lohduttavana tekijänä on tieto, että me kaikki voimme vaikuttaa sen syntyyn ja siten terveyteemme. Nostaisin tutkimustulokset matala-asteisesta tulehduksesta yhdeksi tärkeimmistä asioista, mitä tiede on tuonut meille. Ja kyllä, meidän kaikkien tulisi perehtyä tähän.  

Viittaan edelleen tässä kohtaa tohtori Paul Claytonin julkaisuun Out of the Fire, joka on hyvin tieteellinen julkaisu ravinnon merkityksestä terveyteemme. Tästä lääkärikoulutuksessakin käytetystä teoksesta on onneksi  julkaistu suomennos, joka on lyhennelmä teoksen ydinasioista kansankielellä. Suomeksi teos löytyy nimellä ’Ruoka olkoon lääkkeesi – tie terveyteen, paranemiseen ja onnellisuuteen’. Tähän teokseen perustuen käyn nyt läpi, miten matala-asteinen tulehdus vaikuttaa kehossamme.

Useimmat tieteentekijät uskovat, että matala-asteinen tulehdus on monien sairauksien pääsyy. Koska altistamme itse itsemme entistä enemmän matala-asteiselle tulehdukselle mm. heikentyneellä ravinnolla ja tulehdusta edistävillä elämäntavoilla, niin onhan tässä aikamoinen oravanpyörä valmis. Tämä tarkoittaa enenevässä määrin erilaisten terveysongelmien yleistymistä ja siten aiemmin harvinaisten sairauksien yleistymistä.

Kun puhutaan matala-asteisesta tulehduksesta, käytetään rinnan myös termejä hiljainen tai piilevä tulehdus. Nämä termit ovat varsin kuvaavia, koska tämä tulehdus todella voi kyteä kehossamme vuosia tai vuosikymmeniä, ennen kuin sairauteen liittyvät fyysiset oireet ilmaantuvat. Alla on yksi lista erilaisista ongelmista ja sairauksista, joihin liittyy matala-asteinen tulehdus.  Kunkin sairauden syntymekanismin avaaminen ei onnistu tässä blogikirjoituksessa, sen verran monimutkaisia nämä prosessit ovat. Koska prosessit ovat todella mielenkiintoisia ja niitä on kuvattu hyvin tässä Claytonin kirjassa, suosittelen lämpimästi perehtymistä teokseen. Tässä muutamia ongelmia ja sairauksia, jotka liittyvät matala-asteiseen tulehdukseen:

 • Sydänongelmat: valtimon kovettumatauti, sydänlihaksen ääreisverenkierron heikkeneminen, sydänkohtaus, aivoinfarkti
 • Aivo-ongelmat: muistinmenetys, heikentynyt keskittymiskyky, osallisuus Alzheimerin, Parkinsonin, dementian ja muiden keskushermostosairauksien kehittymiseen entistä nuoremmilla
 • Aineenvaihdunnan ongelmat: verensokeritason nousu, diabetes, sokeutuminen, munuaisten vajaatoiminta, sydänkohtaus, aivohalvaus, alaraaja-amputaatiot
 • Soluongelmat: syöpä, geneettiset muutokset, DNA-vauriot
 • Mielialahäiriöt: masennus, ahdistuneisuus
 • Nivelongelmat: tuki- ja liikuntaelinsairaudet, nivelreuma, niveltulehdus, nivelrikko, kihti, fibromyalgia
 • Immuuniongelmat: allergiat, astma, autoimmuunisairaudet
 • Suolisto-ongelmat: ruuansulatuskanavan ongelmat, ärtyvän suolen oireyhtymä, haavainen paksusuolentulehdus, Chronin tauti, suolistosyöpä
 • Hedelmättömyys
 • Iho-ongelmat: oheneminen, punoitus, turvotus, kutina, ikääntyminen

Yllä olevaa listaa voitaisiin täydentää vielä lisää, mutta jo nyt se on mielestäni niin valtava, että sen pitäisi herättää meitä kaikkia kiinnittämään huomiota ravintomme laatuun ja elämäntapoihimme. Yhteenvetona esimerkiksi Scientific American (2009) on todennut, että tulehdus vaikuttaa käytännössä kaikkien kroonisten tautien taustalla. Tämä on yksi asia. Toiseksi American Heart Association (sydän- ja verisuonitautien tärkein organisaatio maailmassa) totesi 4.11.2016 seuraavasti: vakavat sairaudet, kuten korkea verenpaine, diabetes, sydänkohtaus, dementia ja muut aivosairaudet jne. alkavat pieneten verisuonten sairastumisesta. Pienillä verisuonilla tarkoitetaan meidän mikroverenkiertoa, jota meidän verenkierrostamme on peräti 74 % ja niiden sairastumisella sitä, että ne eivät vain toimi kuten niiden kuuluisi toimia. Mikroverenkierto sinänsä voi olla hieman vieras käsite monille. Verenkierrostahan me tunnemme hyvin kyllä ne valtimot ja laskimot, mutta emme suuremmin ymmärrä niiden kaikkein pienimpien verisuonten merkitystä koko terveytemme kannalta.

No niin, nyt ollaan siis näin pitkällä. Tiede tietää, että matala-asteinen tulehdus ja mikroverenkierron häiriöillä on oleellinen merkitys pysymmekö terveenä vai sairastummeko. Mutta tiedämmekö me nämä asiat ja tietääkö edes lääkärit? Ja jos ei tiedä, niin miksi ei?  

Onko siis nyt niin, että sairastutamme itse itsemme silkkaa tietämättömyyttämme nykyisellä ruokavaliollamme ja elämäntavoillamme?

Uudessa sairauksien teoriassa, joka on esitetty tuossa Paul Claytonin kirjassa ja joka on myös laajalti tunnustettu, on nimittäin todettu seuraavasti. Kun kolme avainasemassa olevaa anti-inflammatorista eli tulehdusta ehkäisevää ainetta lisätään ruokavalioon ja tulehdusta edistäviä ruokia vältetään, edellä mainittujen sairauksien määrä laskee jopa 90 %. Ihan hurjan iso prosentti, jota itse en epäile ollenkaan, mutta vaikka olisi pienempikin, silloinkin siihen mielestäni kannattaisi kiinnittää huomiota. Alla ruoka-aineet, jotka tässä suhteessa ovat avainasemassa:

 • Omega-3 rasvahapot (pääsääntöisesti rasvaiset kalat)
 • Polyfenolit (esim. hedelmät, pähkinät, kasvikset, vihannekset)
 • 1-3, 1-6 –beetaklugaani (leivinhiivasta, sienistä)

Kun tällaista ruokavaliota noudatetaan, Omega 6/3 rasvahappojen suhde saadaan tasapainoon, jolloin tulehdusta edistävän Omega-6 määrä solukalvolla vähenee. Näin voidaan vaikuttaa oleellisesti matala-asteisen tulehduksen syntyyn. Tästä olen kertonut blogissani Miksi tarttumattomat sairaudet yleistyvät?

Toinen terveytemme kannalta oleellinen kysymys liittyy sitten siihen, kuinka ylläpitää hyvää normaalia mikroverenkiertoa, jotta solumme saisi ravintoa ja happea sekä soluista aineenvaihduntatuotteet kulkeutuisivat kehostamme pois? Tässä on listattuna muutama asia, joihin voimme vaikuttaa. Ainoastaan viimeinen kohta saattaa olla hankalampi..

– Istumme suurimman osan työpäivästämme sekä vapaa-ajastamme. Istuminen on myrkkyä mikroverenkierrollemme ja se vaikuttaa myös oleellisesti matala-asteisen tulehduksen syntyyn. Paul Claytonin kirjassa (s. 48) istumisen sanotaan olevan jopa uusi tupakointi!

– Stressi supistaa verisuonia, jolloin se luonnollisesti heikentää verenkiertoamme ja siten vaikuttaa haitallisesti koko elimistöön.

– Nukumme huonosti. Kehon uudistuminen ja palautuminen heikkenee.

– Ikääntyminen heikentää verenkiertoa ja hidastaa aineenvaihduntaa.

 

Me itse voimme siis jälleen vaikuttaa siihen, miten mikroverenkiertomme toimii kiinnittämällä huomiota elintapoihimme. Mutta kun tuota edellä mainittua listaa katsoo, niin eihän se aina valitettavasti onnistu, vaikka yrittäisimmekin. Tiede on tuonut meille tähänkin asiaan ratkaisun, nimittäin fysikaalisen verisuoniterapian, joka stimuloi turvallisesti ja tehokkaasti heikentynyttä mikroverenkiertoa. Tämä terapia on alun perin lähdetty kehittämään kroonisten sairauksien ennaltaehkäisyyn eli olemme jälleen siellä tartumattomien tautien syntymekanismien äärellä. Terapiasta löytyy lisää tietoa mm. täältä.

No niin, nyt meillä on kaksi asiaa, joihin kiinnittämällä voimme ehkäistä matala-asteisen tulehduksen syntyä: ravinto ja erityisesti huolehtia riittävästä Omega-3 saannista ja mikroverenkierto, josta huolehtimalla voimme ehkäistä kroonisia sairauksia. Ja mikä parasta, molemmista voidaan huolehtia helposti ja yksinkertaisesti!

Jätä kommentti