Hyrrääkö hormonisi hyvin?

Vielä jokin aika sitten tämä kysymys itselleni ei ollut kovinkaan kiinnostava. Tai oikeammin en todellakaan ollut näihin hormoniasioihin juurikaan kiinnittänyt huomiota. Ajattelin, että niillä ”palikoilla” mennään, jotka ovat annettu, liittyy ne sitten vaikka perintötekijöihin tai olemassa oleviin sairauksiini ja niihin liittyviin lääkityksiin. Ajattelin, että mitään ei ole tehtävissä. On vain hyväksyttävä niin sairaudet, lääkkeet kuin vanhenemisen tuomat ”ilot”. 

Lääkkeitä oireisiin

Näin itse asiassa meille kerrotaan myös tuolta koululääketieteen puolelta, jossa jokaiseen sairauteen lääketiede luonnollisesti tarjoaa helpotusta oireisiin erilaisilla lääkkeillä, mikä tottahan toki on myös hyvä asia. Mutta se huono asia on se, että niihin juurisyihin heillä ei ole antaa ratkaisuja tai niitä ei haluta antaa, onhan kyse liiketoiminnasta ja siihen liittyvistä lainalaisuuksista.

Vai voisiko juurisyitä hoitaa?

Itselläni on suolen umpipussitauti eli divertikuloosi ts. minulla on paksusuolessa useammassa kohdassa eri kokoisia divertikkeleitä, jotka todettiin noin seitsemän vuotta sitten, kun sain ensimmäisen rajun tulehdusreaktion. Lisäksi minulle oli diagnosoitu jo sitä ennen kilpirauhasen vajaatoiminta ja lääkitys aloitettu. Jostain syystä viimeksi lääkärintarkastuksessa otin tuon kilpirauhasen vajaatoiminnan esiin lääkärin kanssa, koska minulle tuli vaan vahva tunne siitä, että voisinko sittenkin itse jollain tavalla edesauttaa tilannetta ja sen kehittymistä koko ajan huonompaan suuntaan esimerkiksi omilla elintavoillani. Halusin katkaista tuon lääkkeiden lisäämiskierteen, tämä kun tuntui ja tuntuu edelleen kovin ikävälle asialle. Mikä oli lääkärini vastaus? Ei yhtään mikään! Lääkärini ei siis millään tavalla ottanut kantaa asiaan, ei ikään kuin edes kuullut mitä puhuin. Eli se siitä sitten, ajattelin.

Kadonneen hormonitasapainon metsästys

Tästä ei mennyt kuin hetki, kun universumi tarjoili minulle mahdollisuuden ja ratkaisun tuohon kysymykseeni ja epäilykseeni. Kyllä, on olemassa keinoja vaikuttaa siihen, miten ne meidän hormonimme todellakin hyrräävät läpi elämän! Kerrassaan mahtavaa!

Päädyin Hormonit hallintaan -kurssille, jonka hinta tarjoamaansa antiin oli mielestäni todella minimaalinen, minkä siis luonnollisesti ymmärsin vasta kurssia käydessäni. Sain aivan mielettömän tietopaketin niin kirjallisesti kuin lukuisten videoiden avulla sekä päälle reseptejä helpottamaan käytännössä arkeani. Kaikkea tätä sulatellaan nyt. Ja se tasapainon etsiminen on alkanut! Kiitos Pauliina Tervo <3.

Koko kurssi rakentuu siihen, miten ruokavalio ja suolisto vaikuttavat hormonitoimintaamme. Hormonitasapainon rakentuminen nimittäin alkaa päivittäisistä ruokavalinnoistamme eli ravinto ja suolisto ovat hormonien kannalta täysin ratkaisevassa asemassa, miten hormonimme hyrräävät läpi elämän. Tämä on äärimmäisen lohduttava tieto ihan meille jokaiselle, mitä itsekin opettelen edelleen askel kerrallaan. Turhaan ei sanota, että ’olet sitä mitä syöt’ tai ’olet sitä, mitä suolistossasi imeytyy’ tai ’ruoka olkoon lääkkeesi’, koska nämä kaikki ovat totta. Tänä päivänä tilanne on oikeastaan se, että me syömme itsemme sairaaksi. Avaimet parempaan hyvinvointiin ja terveyteen löytyvät siitä, mitä me oikeasti pistämme tuosta suuvärkistä sisäämme. Näin yksinkertaista! Tarttumattomien tautien yleistymistä ja matala-asteisesta tulehdusta käsittelin jo aikaisemmissa blogiartikkeleissani.

Noh, rehellisyyden nimessä, ei ehkä ihan näin yksinkertaista, koska parhaan lopputuloksen saavuttaminen edellyttää kyllä jonkinkin verran viitseliäisyyttä, asioihin perehtymistä, halua tietää sekä ennen muuta halua toimia tiedon mukaan. Lisäksi terve kyseenalaistaminen kaikkeen siihen, mitä valtamedia, elintarviketeollisuus ja lääketeollisuus meille syöttää, on ehdottoman tärkeää.

Hormonien hurja voima

Hormonit hallintaan -kurssilla käsitellään meidän tärkeimmät kehon hormonit, jotka ovat insuliini, kortisoli, sukupuolihormonit ja kilpirauhashormonit. Nämä kun kaikki toimivat yhdessä ja ne vaikuttavat toinen toisiinsa. Kurssin edetessä olin tehnyt itselleni seuraavanlaisen yhteenvedon, kun tiesin luonnollisesti jo aikaisemmin, että suolisto on meidän toiset aivot: suolisto on juurisyy kaikille ongelmillemme. Kun hoidat suolistoasi, niin se hoitaa sinua. Aivojen ja suoliston välinen jatkuva kommunikointi tapahtuu suoliston hormonisolujen, verenkierron ja suoliston mikrobien välityksellä. Esimerkiksi suoliston mikrobit vaikuttavat mielialaamme ja jopa käyttäytymiseemme kuin myös lihomiseen, laihtumiseen ja millaista ruokaa meidän tekee mieli! Suoliston hermosolut vaikuttavat ruoansulatukseen, immuniteettiin, hormonitoimintaan ja jopa 90 % serotoniinin tuotantoon! Ja kun tähän lisätään vielä meitä jokaista enenevässä määrin koskettava stressi, joka suistaa hermojärjestelmän pois raiteiltaan, niin ei kun hurlum hei vaan! Kaiken pahan alku ja juuri on kohonnut verensokeri ja se, että se ei pysy tasaisena koko ajan. Ja tähänhän vaikuttaa se, mitä me syömme. Fanaattinen en itsekään ruokavalion suhteen aio olla, eikä tarvitsekaan, koska kun 80 % ruokavaliosta on niitä oikeita valintoja, se riittää. Ja muutoksen voi aloittaa yksi ateria kerrallaan.

Tällä hetkellä olen lisännyt ruokavaliooni hyviä proteiineja, hyviä rasvoja, hyviä kuituja ja hyviä hiilihydraatteja ja todellakin paino näissä kaikissa on sanalla hyvä. Ensimmäinen muutos, mitä minulle on tapahtunut on se, että suolistoni todellakin on rauhoittunut ja suolistomassa on normaalia. Ja mikä on täysin yllättävää, että divertikkeleiden vuoksi esimerkiksi välttämäni kokonaiset siemenet ja marjat, joissa on pieniä siemeniä, kuuluvat tällä hetkellä jokapäiväiseen ruokavaliooni aiheuttamatta minulle minkäänlaisia ikäviä seuraamuksia. Niin kerrassaan mahtavaa!

Matkani hormonien hallinnassa ja tasapainon saavuttamisessa on vielä alussa, mutta se matka on alkanut. Ja se on tärkeintä!

Jätä kommentti