Talvihorroksesta keväthurmokseen

Hurmaako kevät sinut?

Onhan tämä jälleen niin huikeaa: aurinko, lintujen väsymätön konsertti, kevätkukat, ja se ihana kevään tuoksu! Kevät on saapunut! Yksi parhaimmista vuodenajoista, ja yksi voimallisimmin vaikuttavista kaiken lisäksi – ainakin minulla.

Pyörremyrsky huushollissa

Itsessäni huomaan kevään tulon varsin arkisissa asioissa. Kun aurinko paistaa ja ilmat alkavat lämmetä, niin jotenkin sitä vaan tulee energisemmäksi ja ryhtyy jälleen monen moisiin puuhiin innokkaampana kuin koskaan! Sitä vaan tekee mieli vähän kohentaa nurkkia siellä ja täällä, pistää kaappeja järjestykseen, heittää tarpeetonta, viedä kierrätykseen vaatteita, pestä ikkunoita, möyhiä puutarhassa, istuttaa siemeniä… ja mitä näitä nyt onkaan. Ja nauttia ihanan valoisista aamuista ja illoista – se on oikein luxusta!

Uimaan!

Tänä keväänä herätin eloon yhden lempiharrastuksistani tuossa maaliskuussa. Oikeastaan tästä kiitos kuuluu nuorimmalle pojalleni, jonka sain jostain syystä houkuteltua mukaani eli lähdimme aamu-uinnille uimahalliin. Viime kerrasta olikin jo muutama vuosi vierähtänyt. Uskokaa tai älkää fiilikseni niin uimahallilla kuin sen jälkeen olivat tapissaan – miten hyväilevältä vesi tuntui ihoa vasten, miten voimaannuttavalta tuntui uida matkaa ja miten upealta jälleen vesijuoksu tuntuikin! Niin ihanaa! Olin niin onnellinen, kun jälleen löysin uinumaan jääneen rakkaan harrastukseni. Päätin myös samalla, että en lähde ahnehtimaan, vaan maltan pitää viikkokäyntimäärät kahdessa ihan vaan varmistaakseni, ettei tästä tule suorittamista. Nyt vaan nautitaan!

Ja kyllähän se on kannattanut. Koska olen suorituskeskeinen ja aika malttamaton ts. kaikki yleensä tulee saada tässä ja heti, niin nyt olen opetellut malttia, pysähtymistä ja oikeasti antanut itselleni joka kerta nauttia täysin sydämin näistä uintikerroista. Eli opetus, joka vihdoin meni perille, on se, että vaikka kuinka nautit jostain asiasta, ei ahnehdita liikaa. Näin pysyy ihana tasapaino ja etenkin mielekkyys sekä into yllä.

Ja juoksemaan..

Koko talven olen myös harrastanut pitkiä kävelylenkkejä yksin tai mieheni kanssa. Jostain syystä rupesin kevään edetessä pohtimaan, että josko sittenkin yrittäisin jälleen juosta. Sitä olen myös tehnyt paljon, mutta varmaan sitten liikaa, koska jossain vaiheessa homma vain jäi. Ja niin aloitin kevään innoittamana jälleen juoksulenkit – mieheni varoittelusta huolimatta!

Mitenkäs siinä sitten kävi?

Suorittajaminä oli lenkillä mukana ensimmäisen viikon. Tämä tarkoitti juoksulenkkiä joka päivä (!) ja tämä tarkoitti, että niinhän ne paikat sitten menivät hetkeksi ihan jumiin. Onneksi minulla on Bemer kotona päivittäisessä käytössä, niin nyt ymmärrän ottaa kovemman hoidon ennen lenkkiä ja palauttavan hoidon lenkin jälkeen, ja aivan uskomatonta, mikään paikka ei ole ollut enää kipeä!

Mutta olen oppinut läksyni. Ei sittenkään joka päivä juoksulenkkiä, vaan noin kolme kertaa viikossa, jotta homma pysyy mielekkäänä. Että näin!

Mutta jos sitä hurmosta vaan ei tule ja vaan masentaa

Evoluutiopsykologin Markus J. Rantalan mukaan vuodenaikoihin liittyvä masennus on yksi kahdestatoista masennuksen tyypistä. Kevätmasennuksen oireet ovatkin erilaiset kuin kaamosmasennuksen. Ruohaluttomuus, mikään ei tunnu miltään, ärtyneisuus, valoherkkyys ja itsetuhoisuus voivat liittyä kevätmasennukseen. Itsemurhistakin suurin osa tehdään keväällä.

Oireiden erilaisuutta selittää serotoniinin erittyminen aivoissa: syksyllä sitä erittyy liian vähän, keväällä valo nostaa jo valmiiksi korkealla olevat serotoniinin arvot liian korkealle. Mielenkiintoista on, että kevätmasennuksen taustallakin on krooninen stressitila, joka aiheuttaa tulehdustilan aivoihin nostaen serotoniinin tasoja. Lääkkeiden sijaan kevätmasennuksen hoidossa kroonisen stressin vähentäminen on tärkeintä, toteaa myös Markus J. Rantala. Stressiherkkyyteen on taasen yhteydessä suolisto ja ruokavalio tai jopa lapsuudessa koetut traumaattiset asiat. Ts. hoitokeinot löytyvät näiden tiimoilta. Lisäksi sopivassa määrässä oleva liikunta voi olla avuksi, mutta tässäkin kohtuus on parasta. Kovatasoinen liikunta nostaa stressitasoja, ja siten tilanne voi vain pahentua.

Tule hyvä stressi – mene paha krooninen stressi pois!

Krooniseen stressiin olen nyt vuosien varrella todennut erittäin hyväksi apukeinoksi energiahoidon ja erityisesti kokonaisvaltaisen rentoutushoidon, joka tehdään energiahoitotekniikoin. Tämä hoito vie syvään rentoutumisen tilaan ja usein hoidettavat vaipuvat jo hoidon alkumetreillä höyhensaarille. Mikä parasta, tätä hoitoa voi ottaa vastaan juuri siellä missä on eli hoitoa olenkin tehnyt paljon kaukohoitona.

Toiseksi täytyy muistaa, että stressi supistaa valitettavasti meidän verisuoniamme ja sillä onkin sitten jo paljon haitallisia vaikutuksia ylipäätään meidän kokonaisvaltaiseen terveyteen. Tästä olen kirjoittanut mm. seuraavilla sivuilla:

Bemer-hoito

Lisää terveyttä lepäämällä

Istumisen vitsaus

Lempeä laskeutuminen lomaan

Kipuilua kivun kanssa

No luistaako se suksi?

 

Kotihoidossa käytän itse ehdottomasti ruokavalion, liikunnan, meditoinnin lisäksi Bemer fysikaalista verisuoniterapiaa, koska iän myötä valitettavasti kehomme luontaisesti rapistuu ja sen toiminnot heikkenee. Bemerillä pystyn ylläpitämään optimaalista verenkiertoa eli vahvistamaan joka ikinen päivä terveyden valtatietäni. Ja se krooninen stressi myös muuten supistaa valitettavasti verisuonia – ei hyvä!

Bemeriltä tuli helmikuussa markkinoille uusi kehitysversio laitteesta eli Bemer Evo, jota on nyt myös mahdollista vuokrata suoraan valmistajalta kotiin testattavaksi. Tästä lisätietoa löytyy täältä.

Ts. keinoja kevätmasennuksen selättämiseen löytyy, yksin niiden kanssa ei tarvitse jäädä.

Suloista kevään aikaa – nautitaan tästä ihanasta vuodenajasta täysin siemauksin!

#kevätmasennus #kevätväsymys #energiahoito #kokonaisvaltainenrentoutushoito #Bemer #Bemerfysikaalinenverisuoniterapia #villiravinto

Jätä kommentti