hyvä verenkierto

Paranna verenkiertoasi lempeästi

Tämä otsikko saattaa kuulostaa korvissasi aika hassulta vai mitä? Parantaa verenkiertoa lempeästi. Ehkä ensimmäiseksi ajattelet lähteä rauhalliselle kävelylle, koska liikunta pistää takuuvarmasti veren liikkeelle ja näin parantaa verenkiertoasi. Toki liikunta ja ylipäätään liike on erittäin hyvä asia sykkeen kohottamiseen, jolloin verenkierto vilkastuu, josta taasen seuraa, että sydän pumppaa enemmän verta ja veri virtaa suonissa sujuvammin.

Moottorina toimii siis liike, jopa lempeä liike, joka tuo sinulle paljon hyvää, joten suosittelen ehdottomasti jatkamaan liikkumista tai viimeistään nyt aloittamaan se pienin askelin.

Voit myös ajatella, että miksi sinun pitäisi erityisesti huolehtia verenkierrostasi, koska kyllähän se tuntuu ihan luonnollisesti toimivan, niin kauan kuin sydän vain toimii. Luonnollisesti koko verenkiertojärjestelmän pitäisikin toimia, mutta valitettavasti joudun toteamaan, että meillä kaikilla on enemmän tai vähemmän häiriöitä verenkierrossamme ja erityisesti mikroverenkierrossamme. Miksi näin, siihen saamme pian vastauksen, mutta seuraavaksi sukelletaan suoniimme ja kaiken kokoisiin verisuoniimme eli tarkastellaan, mitä tarkoitetaan verenkierrolla ja mikä on sen tehtävä.

Vaikka verenkierron käsite tuntuu meistä kaikista itsestään selvältä, niin onko se sittenkään? Itsellenikään se ei sitä ollut vielä muutama vuosi sitten. Toki ymmärsin, että sydän pumppaa verta verenkiertoomme, joka koostuu niin laskimoista ja valtimoista sekä joukosta pienempiä verisuonia. Niin kauan kuin sydän sykkii, olen elossa. Näinhän se menee, mutta verenkiertojärjestelmämme on vielä paljon muuta.

Sydän on noin nyrkin kokoinen lihas

Sydän on noin nyrkkisi kokoinen lihas, joka pumppaa verta kehosi verenkiertojärjestelmään noin tankkiautollisen verran verta vuorokaudessa. Tämä on aika iso määrä vai mitä? Aikuisella noin 8000 litraa verta vuorokaudessa kulkee sydämen läpi 100.000 km kattavaan verisuonistoon. Isoja lukuja kaikki. Ja sitten vielä, kun tiedämme, että kehossamme on vain noin viisi (5) litraa verta ts. puoli ämpärillistä, voimme syystäkin hieman hämmästellä, miten hienosta kehomme järjestelmästä oikeastaan onkaan kyse.

Sydän itsessään tuottaa verenpaineen, jonka avulla veri lähtee etenemään ensin suurimmissa verisuonissa, valtimoissa.  Kun verisuonien koko kapenee, kitka kasvaa veren etenemiselle ja sydämen tuottama paine heikkenee mitä kauemmaksi sydämestä edetään ja mitä pienempiä verisuonet ovat. Näitä pienen pieniä verisuonia kutsutaan mikroverisuoniksi tai hiussuoniksi, jotka muodostavat koko meidän verenkiertojärjestelmästämme suurimman osan, peräti 74 % ja ne kaikki pitäisi toimia – tarvittaessa! Tätä prosenttiosuutta en itse tiennyt, enkä myöskään sitä, että sydän tarvitsee oman apulaisen huolehtimaan veren virtaamisesta verenkiertojärjestelmässämme aina niissä kaikissa pienimmissäkin suonissa.

Tämä apulainen on pienen pienten verisuonien verkosto, mikroverenkierto, joiden seinämistä löytyy supistus- ja laajenemisliikettä (vasomotion) tekevät lihakset, jolloin veri kulkeutuu ja jakaantuu eteenpäin edelleen näihin kaikista pienimpiin suoniimme. Toisaalta on hyväkin niin, että sydämen verenpaine ei yltä aina näihin pienempiin suoniin saakka, koska ne ovat niin ohuita, että ne eivät edes kestäisi tällaista painetta. Kuvittele, suurin osa näistä pienistä suonista on niin ohuita, että peräti 400 hiusverisuonta mahtuu yhden hiuksen sisään!

Miksi toimiva mikroverenkierto on tärkeä?

Voisi helposti ajatella, että kun on kyse tuollaisista käsittämättömän ohuista ja pienistä suonista, niin eihän niillä voi olla suurempaa merkitystä hyvinvointimme kannalta. 

Jotta ne kymmenet biljoonat soluamme saisivat ravintoa ja happea ja jotta niiden aineenvaihdunta toimisi, siihen tarvitaan mikroverenkiertoa. Sen tehtävä on kuljettaa nämä kaikki aineet perille soluillemme ja soluistamme pois eli mikroverenkierto toimii aineiden kuljettimina. Ts. jotta syömäsi ravinteikas ruoka saavuttaisi ylipäätään solusi, ne täytyy ensin kuljettaa soluillesi. Tästä huolehtii sinun mikroverenkiertosi. Verenkierron järjestelmä on kehittynyt evoluution myötä takaamaan jokaisen solun ravinteiden ja hapen saannin mikroverenkierron avulla eli tähän tarvitaan hyvä verenvirtaus aina sinne kaikista pienimpiin verisuoniin saakka.

Siksi meillä on mikroverenkierto ja siksi sen tulee toimia. Jos se ei toimi, solujemme aineenvaihdunta häiriintyy ja heikkenee, solujen energiantuotanto heikkenee (ATP, adenosiinitrifosfaattituotanto heikkenee), joka taas vaikuttaa suoraan mm. fyysiseen ja henkiseen suorituskykyymme sekä aiheuttaa ja edistää monien kroonisten sairauksien syntymistä.

American Heart Association, joka on maailman tärkein sydän- ja verisuonitautien puolueeton organisaatio, totesi 2016 lausumassaan, että vakavat sairaudet, kuten korkea verenpaine, diabetes, sydänkohtaus, dementia ja muut aivosairaudet alkavat näiden pienten verisuonten sairastumisesta. Joten voimme aiheellisesti kysyä: ovatko pienet verisuonet tulevaisuudessa entistä enemmän meidän yksi suurimmista terveysuhista?  

Isot tulipalot alkavat pienestä liekistä

Terveytemme isot ongelmat ovat kuin tulipalot. Ne alkavat aivan pienestä liekistä eli kehon pienistä häiriötiloista, matala-asteisesta tulehduksesta, joita aiheuttavat esimerkiksi:

  • Istuminen: istumme suurimman osan päivästämme niin töissä kuin vapaa-ajalla ja istuminen on myrkkyä mikroverenkierrolle.
  • Stressi: stressi supistaa verisuonia ja vaikuttaa kokonaisvaltaisesti haitallisesti koko elimistöömme.
  • Uniongelmat: riittämätön unenmäärä ja huono unenlaatu vaikuttavat suoraan kehon uudistumiseen ja palautumiseen.
  • Ikääntyminen: luonnollisesti heikentää mikroverenkiertoamme ja siten hidastaa aineenvaihduntaa
  • Ravinnon köyhyys: omega 6/3 vääristynyt suhde, polyfenolien ja 1-3, 1-6 betaglukaanin saannin romahdus.

Tunnustan, että itselläni nämä kaikki yllä olevat asiat ovat olleet valitettavan tuttuja elämässäni, ja valitettavasti myös suurimmalle osalle meistä. Siksi voidaan todeta, että meillä kaikilla, aivan lapsillakin, on häiriöitä mikroverenkierrossa. Kun verenkierto häiriintyy, kehomme pyrkii korjaamaan ja normalisoimaan tilannetta aina viimeiseen asti. Kun tilanne jatkuu, väistämättä kehomme alkaa oireilla eli meille tulee kipuja ja särkyjä. Kun näitä oireita ilmenee, lähdemme usein hoitamaan oireita (ei juurikaan juurisyitä) lääkkeillä, joiden vaikutus on myös riippuvainen verenkierron toiminnasta. Nimittäin verenkiertomme huolehtii myös lääkeaineiden perille kuljetuksesta soluillemme. Kun verenkierto edelleen heikkenee, lääkkeidenkin teho heikkenee, jolloin lääkeannoksia on kasvatettava, mikä kasvattaa samalla riskiä saada lääkkeiden mahdollisia sivuvaikutuksia. Oravanpyörä on valmis. Kun tämä häiriötila pääsee  jatkumaan, myös kroonisten sairauksien todennäköisyys kasvaa. Suurimpaan osaan lääketieteellisestä kirjallisuudesta löytyvään noin 45.000 sairauteen on todettu liittyvän heikentynyt mikroverenkierto. Kun mikroverenkierto saadaan jälleen toimimaan, kehomme toimintojen normalisoituminen voi korjata kehossamme olevia häiriötiloja.  Siksi toimiva mikroverenkierto on elintärkeää. 

Miten mikroverenkiertoa voidaan edistää fysikaalisesti?

Jotta mikroverenkiertoa voidaan edistää, meidän tulee tuntea mikroverenkierron mekanismi. Onneksi tätä uraauurtavaa tutkimustyötä on tehnyt meidän puolestamme jo vuosikymmenien ajan Berliinin Mikroverenkierron Instituutti. Tämä instituutti on akkreditoitu, riippumaton tutkimuslaitos, joka pystyy erityislaitteistollaan ja erityisosaamisellaan tuottamaan alalle puolueetonta tutkimustulosta. Tätä tutkimuslaitosta johti alusta lähtien professori Rainer Klopp aina kuolemaansa saakka ja hänen ansiotaan on, että me todellakin voimme edistää mikroverenkiertoa fysikaalisesti. Nimittäin vuodesta 2004 Rainer Klopp oli mukana kehittämässä erityistä Bemer-signaalia, moniulotteista signaalirakennetta, joka stimuloi tehokkaasti heikentynyttä ja häiriintynyttä mikroverenkiertoa. Tänä päivänä mikroverenkierron alueella BEMER-teknologia onkin eniten tutkittu ja kaikkein tehokkain fysikaalinen hoitomuoto, joka on tällä hetkellä käytettävissä sairaanhoidon ja ennaltaehkäisevän hoidon alueilla.

Mennään hetkeksi vielä tuohon signaaliin, jonka kehittäminen alkoi siis yli 20 vuotta sitten ja jota edelleen kehitetään jatkuvasti yhteistyössä alan huippututkijoiden, lääkäreiden ja yliopistojen kanssa. Nämä tieteelliset tutkimukset ja maailmanlaajuisesti patentoidut signaalit ovat tuottaneet meille turvallisen, luonnollisen ja hyvin yksinkertaisen tavan stimuloida mikroverenkiertoamme. Vai mitä mieltä olet tällaisesta hoitomuodosta, jossa sinä lepäät hoitoalustan päällä kahdeksan (8) minuuttia aamuin ja illoin, ja se oli siinä! Tällä hetkellä yhden hoidon hoitovastineaika on noin puoli vuorokautta, joten siksi tätä terapiaa suositellaan otettavan säännöllisesti kaksi kertaa vuorokaudessa optimaaliseen mikroverenkierron takaamiseksi.

Miten Bemer-signaali vaikuttaa mikroverenkiertoon, siitä lisää oheisessa videossa: Pysy Terveenä – tue paranemista – palaudu nopeammin. Lisäksi Bemer asiakaskokemuksia kertoo koripalloilija Hanno Möttönen sekä tanssija Hanna Karttunen.

Vaikka kyseessä on sertifioitu lääketieteellinen laite, sitä on todella helppo käyttää eli käyttö ei vaadi lääketieteellistä koulutusta. Näin se soveltuu oivallisesti kotikäyttöön ihan koko perheelle, kuin myös siksi, että se on turvallinen itsehoitoon tarkoitettu hoito, jolla ei ole todettu mitään haitallisia sivuvaikutuksia.

Voit tutustua vielä tarkemmin mikroverenkiertoon myös Hellisolujasi-sivustolla. Jos haluat tietää lisää tästä terapiasta tai haluat kokeilla terapiaa, ota yhteyttä, niin kerron mielelläni eri vaihtoehdoista!